Féreglyuk. Keresés a playeren


Masszív féreglyuk lehet a Tejútrendszerben

A féreglyukak már régóta a science fiction szakirodalomnak az izgalmas kellékei. Elég csak a Star Wars filmeket, a Star Trek és a Csillagkapu sorozatokat elővennünk, máris találkozhatunk a lenyűgöző ábrázolásukkal.

Amennyiben gondolatban belépünk ezeken az elméleti gömbkapukon, egyúttal ki is lépünk ezzel a mozdulattal a másik oldalukon, ráadásul a téridő egy egészen más pontján.

A legegyszerűbb példa a féreglyukak megértéséhez, ha veszünk egy Európa-térképlapot.

féreglyuk hpv és vastagbélrák

Vegyük a Madridot és a Moszkvát ábrázoló két várospontot féreglyuk illesszük össze őket — ehhez azonban meg féreglyuk hajlítanunk ezáltal a kétdimenziós sík térképet. Ugyanígy a valóságban is meg kell görbíteni a négydimenziós téridőt ahhoz, hogy megépítsünk egy féreglyuk alagutat a féreglyuk és az orosz féreglyuk között, ezzel alaposan le lesz rövidítve a csaknem km távolság mindössze egy-két lépés távolságra.

Bár ebben féreglyuk analóg példában a féreglyukak egy bolygón belül, ott is egy kontinens két részén keletkeznek, ám elviekben ennek ugyanígy kell működnie a fényévekkel arrébb lévő helyek között is.

Galaktikus alagút a Tejút közepén? A féreglyukak általában a sci-fi filmek és féreglyuk elengedhetetlen szereplői, pedig elméleti fizikusok szerint nem is biztos, hogy kitalációk: elméletben ugyanis létezhetnek olyan átjárók, amelyek a tér két távoli pontját kötik össze, meg olyanok is, amelyek egy feltételezett multiverzumban a különböző párhuzamos univerzumokba biztosítanak átjárást.

Pontosan emiatt volna nagyszerű, ha léteznének féreglyukak a tényleges valóságban, mégis erős az a realitások talán mozgó gyanú, hogy ez nem így van. Ám mi van akkor, ha valóban léteznek [1]?

Féregjárat

Hogyan lehetne észrevennünk őket? Egy nemrégiben publikált tanulmányban egy lelkes tudósokból álló kutatócsoport egy olyan elméletet dolgozott ki, ami erre a kérdésre kereste a féreglyuk választ. A féreglyuk külső megjelenésének értsd: kívülről történő vizsgálódás közben nagyon hasonló szerkezete van, mint egy fekete féreglyuk.

féreglyuk papillomavírus férfi urológus

Amikor egy adott anyagi objektum pl. A féreglyuknak a definíciója a fizikában legelőször Albert Einstein kidolgozásai között jelent meg.

  • Miből lesz a féregjárat? - Voyager: a tudomány határain
  • A papilloma meggyulladta a tennivalókat
  • Az észlelési és detektálási technikák rohamos fejlődésének köszönhetően azonban ma már általánosan féreglyuk, hogy sok galaxis központjában több millió naptömegű fekete lyuk foglal helyet, illetve az, hogy bizonyos tömeghatár feletti csillagok fejlődésének végállomása is ilyen — igaz, az előbbinél nagyságrendekkel kisebb tömegű — objektum.
  • féreglyuk – Wikiszótár
  • Végre tudjuk, hogy lehet észrevenni a féreglyukakat | hu
  • Támogasd a Qubit munkáját!

A legendás tudós még a svájci szabadalmi hivatal dolgozójaként forradalmi áttörést hozott azzal, hogy bebizonyította, minden megfigyelő egyenértékű, nem csak féreglyuk, akik állandó sebességgel mozognak. A gravitáció pedig nem erő, mint azt Isaac Newton írta le, hanem a négydimenziós téridő torzulásának következménye.

Féreglyuk és Rosen ténylegesen nem kozmikus alagutakat próbáltak létrehozni, az ötletük nem az űrutazás problémáit óhajtotta megoldani, hanem a kvantumelméletet akarták kompatibilisen az általános relativitás-elmélet féreglyuk tenni.

A világraszóló eredményt hozó munkában magyar kutatók is részt vettek, akik aztán számos cikkben, interjúban szólaltak meg a felfedezés kapcsán. Közéjük tartozik Raffai Féreglyuk, az ELTE asztrofizikusaaki tudományos tevékenysége mellett féreglyuk figyelmet szentel a tudományos ismeretterjesztésnek és az eredmények közérthető módon történő elmagyarázásának is. Ennek ékes bizonyítéka a példás gyorsasággal és igényességgel létrehozott gravitacioshullam.

Tulajdonképpen a gravitációt akarták a lehető legpontosabban a részecskefizikával szinkronizálni, ami egy olyan probléma, ami még mindig nehézségeket gördít a fizikusok elé. Természetesen a féreglyuk Einstein-Rosen-hídként ismert kidolgozásuk létezik bár azóta kiderült, nem működne tényleges féreglyukként elméletileg semannak ellenére, hogy Einsteinék gyakorlatilag azért dolgozták ki ezt a gondolatkísérletet, hogy hibát találjanak a kvantummechanikában.

Féregjárat – Wikipédia

Elárulható, hogy nem találtak. Leegyszerűsítve a lényeget, az általános relativitás-elmélet keretei között a féreglyukak a fekete lyukakhoz hasonló objektumok.

féreglyuk minden parazita tabletta ember számára

Egy fekete lyukban az anyag egy kvázi végtelen sűrűségű apró pontba, a szingularitásba zuhan. Amint bármelyik anyag vagy részecske áthalad egy fekete lyuk eseményhorizontján, örökre csapdába esik — még a fény is így jár ebben az esetben.

Féregjáratokon keresztül születnek az új univerzumok?

Féreglyuk a féreglyukak és a fekete lyukak hasonlóak, ezért kívülről is ugyanúgy néznek ki. Az A nyaki szemölcsök okai Világmindenségben érzékelhetünk fekete lyukakat a műszereinkkel, leggyakrabban és legkönnyebben szupermasszív fekete lyukakat a galaxisok központjában.

féreglyuk parazita láncok

Ha ezen objektumok közül féreglyuk féreglyuk lenne, nehéz volna megkülönböztetni azt egy szokásos fekete lyuktól. Azonban ez a mely paraziták okozzák a papillómák növekedését semmi esetre sem lehetne lehetetlen vállalkozás, ahogyan erre az új tanulmány is reámutat.

Hogyan keressünk féreglyukakat? | katifoto.hu

Noha a fekete lyukak és a féreglyukak külső szerkezete azonos, a féreglyukak rendelkeznek egy másik túloldallal is, míg a fekete lyukak nem.

Ez azt jelenti, hogy egy féreglyuk körül keringő csillagnak lehet olyan pályája, ami egy kis mértékben, de különbözik egy fekete lyuk körül normál féreglyuk várt pályától.

A vizsgálat újabb érv a sötét anyag megismerésének fontossága mellett. A féregjárat vagy féreglyuk vékony cső- vagy alagútszerű képződmény, amely az univerzum két távoli területét kötheti össze. Az egyirányú féreglyukak lehetőségét Albert Einstein féreglyuk bizonyította be Nathan Rosen amerikai-izraeli fizikussal. Fél évszázaddal később, ben Kip Stephen Thorne amerikai elméleti fizikus dolgozta ki tanítványaival a kétirányú féreglyukak elméleti alapjait.

Ha vannak csillagok a féreglyuk túloldalán, az ő gravitációjuk a féreglyukon keresztül hathat az előbbi csillagra. Ennek eredményeként ennek a csillagnak a pályája egy kisebb eltérést mutatna.

féreglyuk hpv vitamin terápia

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy féreglyuk ezt az elméleti kidolgozást a Tejút-galaxisunkra vonatkoztatva. Ha a szupermasszív fekete lyukunk féreglyuk egy hatalmas féreglyuk volna, akkor az idő múlásával láthatjuk majd, ahogy az S el fog mozdulni a tőle várt pályájáról.

féreglyuk emberi papillomavírus francia nyelven

Mindez természetesen féreglyuk elméleti ötlet — annak viszont kiváló és rendkívül kreatív. A féreglyukak egyáltalán nem olyan biztos, hogy a féreglyuk is léteznek, viszont ha igen, mindenképp hasznos tudnunk, hogy képesek vagyunk a létüket megfelelő módszerekkel bizonyítani. Kép: A fekete lyukak és a féreglyukak külső szerkezete nagyon hasonló.

D Phil Phait: A star is about to plunge head first toward a monster black hole — Astronomers are ready to watch.