Vargánya


Mázsaszám ontják a vargányát a magyar erdők | Sokszínű vidék

Júniustól októberig érdemes vargánya erdőket járni - vargányák után is kutatva. Az erdei gombák királyaként is számon tartott vargányákból szerencsés esetben igencsak szép példányokra lehet lelni. Frissen és szárítva is ritka kincs, nagyon finom fogások alapanyaga. Egy vargánya, több vargánya?

vargánya

A vargányákmert Magyarországon többféle is található belőlük, a tinórufélék családjához tartoznak, és az úgynevezett vargánya talajú erdőket kedvelik — bükkösökben, tölgyerdőkben, néhol fenyvesekben fordulnak elő. Nincs belőlük túl sok, ezért is kérik meg az árát piacokon, sőt az időjárás is erőteljesen befolyásolja, hogy mennyi terem egy adott évben. A vargánya alapvetően az északi félteke országaiban honosak, de a déli féltekén is kísérleteznek szaporításukkal.

  • Николь вновь подбросила девочку на ярд-другой в воздух.
  • Нzletes vargбnya
  • В этот самый миг Макс и Эпонина вынырнули из прохода.
  • По крайней мере тех, которые могут и подождать.

A nálunk megtalálható fajok közül kettő különösen népszerű: az ízletes vargánya Boletus edulisvalamint a nyári vargánya Boletus reticulatus.

Néhány helyen, elsősorban vargánya lehet találkozni még a vörösbarna Boletus pinophilus és a vargánya vargányával Boletus aereus is. Mindegyik ízletes, aromás gomba, de csak szakértő által bevizsgált, jóváhagyott példányokat szabad hazavinni — a vargányáról is elmondható, hogy avatatlan vargánya könnyen összetévesztheti más, mérgező fajokkal, ráadásul érdemes a vásárlásnál is résen lenni, néha más ehető, szintén finom tinórut is kínálnak vargánya. Keressünk tovább a környéken, ha ilyen gyönyörűségeket találunk!

A leggyakrabban előforduló ízletes vargánya igencsak tekintélyesre nőhet, szakértők szerint kalapja egyetlen nap alatt akár 2 cm-t is terebélyesedhet, és nem ritkák a cm átmérőjű kalappal büszkélkedő példányok.

vargánya

Fiatalon szinte gömb alakú, de a jellegzetes kalap idővel szétterül, akár foltos is lehet. Barna színéről, vastag, tömör húsáról sokan azonnal felismerik, a tönkje akár egy kisebb hordóra is emlékeztethet, de van, hogy szabályos hengert formál — vargánya biztos: robusztus külsővel rendelkezik. Hasonlít néhány mérgező tinórura, úgyhogy vigyázni kell a gombavadászat során!

Nyári vargánya balra és ízletes vargánya jobbra A két leggyakoribb faj hazánkban a nyári vargánya Boletus reticulatus és az ízletes vargánya Boletus edulis. Vargánya kalapja barnás, jellemzően cm vargánya, kezdetben gömbölyű, később kiterülő. Tönkjük a kalap színéhez hasonló, de jóval világosabb árnyalatú. Néhány vonásukon kívül - például az ízletes kalapja főleg idősen jellemzően fényes, ragadós - elsősorban a termőhely különbözteti meg őket: a nyári vargánya melegkedvelő lombos erdőkben, míg az ízletes kizárólag savanyú talajon fordul elő. A bronzos vargányát Boletus aereus sötét, gyakran sárgás-bronzosan foltos kalapjáról lehet felismerni, a vörösbarna vargánya Boletus pinophilus különös ismertetőjele kisebb termete és kalapjának rozsdavörös árnyalata.

Szerencsés esetben júniustól októberig lehet vargánya találkozni, és az összes ismert vargánya közül ez a fajta viseli legjobban a hűvös napokat, ősszel is fel-felbukkan lelőhelyein. Az íze sokak szerint az erdők minden zamatát őrzi, mély, dióra emlékeztető, különleges aromájú típus.

Alacsony kalóriatartalom Leírás Népies nevei: úrigomba, tinóru, medvegomba, mátégomba. Erdők talaján, erdőszéleken, tisztásokon többnyire magányosan terem. Ízletes, vastag húsú gomba, tönkje tömör és rostos. A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel vargánya fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban.

Frissen is hihetetlenül ízletes, de vannak, akik szerint szárítva gazdagodnak  aromái. Az biztos, hogy akár egy csipetnyi szárított vargánya is különlegessé teszi a leveseket, mártásokat.

vargánya

A vargányák igen kiadósak, dkg-tól akár 1 kg-ot is nyomhat egy-egy jól fejlett példány A nyári vargánya, mint a neve is mutatja, kifejezetten szereti a meleget. A főként lombhullató erdőkben felbukkanó vargánya igazi szezonját a nyári hónapok jelentik.

Ízletes vargánya – Wikipédia

Kalapja ízletes rokonához igen hasonló, de soha nem foltos, szintén jó ízű, vaskos tönkje pedig inkább szabálytalan hordó alakú, és kis barázdák is találhatók rajta. Régóta kedvelt fajta, sokak kedvence.

Előfordulása[ szerkesztés ] Leggyakoribb termőhelyei a tölgyesekgyertyánosokszelídgesztenyésekbár mindenféle erdőben előfordul.

A vörösbarna vargánya enyhén vöröses árnyalatú kalappal, és rokonaihoz igencsak hasonlatos tönkkel, bár jórészt szerényebb méretekkel, barázdás tönkkel bír, ízletes, aromás fajta. A bronzos vargányának, amelynek kalapja inkább sötétbarna, méretes, akár a 30 cm átmérőt is elérheti, a vargánya felső része vargánya barázdált, és dombvidékeink erdeiben is előfordul a nyár folyamán.

vargánya

Mindegyik vargánya ehető, vargánya nagyon ízletes! A kalapos gombák nehézsúlyú bajnokai Nem vitás, gombakedvelők királyi jelzővel illetik a vargányákat, és ez nem csupán tekintélyes méretének gyakran akár egyetlen példány elérheti az 1 kg-os tömeget isde állagának, frissen fehér húsának és mással nem összetéveszthető, gazdag ízeinek is köszönhető.

Vagány a vargánya!

Van, aki a féreg elfogyott az erdők pecsenyéjének de micsoda pecsenyének! Igen magas a fehérjetartalma g-ban 7,39 gaz állati táplálékban előfordulókhoz hasonló felépítésű aminosavakat tartalmaz, amelyek létfontosságúak az emberi szervezet számára, és a húsmentes táplálkozás során fokozottan ügyelni kell a bevitelükre. Talán meglepő, de a vargánya egy kevés zsírt g-ban 1,7 g is tartalmaz, ami jó hír, vargánya ez jórészt telítetlen zsírokból áll.

Igen gazdag ásványi anyagokban kálium, foszfor, kalcium, vas, nátrium, cink is található bennevitaminokban.

Ízletes vargánya - Boletus edulis

B1- B2- B5- B9-vitaminok találhatók benne, és a friss vargánya C-vitamintartalma sem elhanyagolható. Ez utóbbi sajnos a főzés-sütés során elillan, de aki zsenge és friss példányokra tesz szert, vékony szeletekben adagolja bátran salátákhoz nyersen, és minden jótékony hatását élvezheti.

Arra érdemes odafigyelni, hogy a vargánya - számos ehető gombához hasonlóan - kitint is tartalmaz. Ez az emberi szervezet számára csupán ballasztanyagként hasznosuló vargánya felelős azért a tulajdonságáért, amelyet köznyelvi szóhasználatban gyakran úgy illetnek: nehéz étel lesz belőle. A megfelelően felaprított, feldolgozott vargánya vargánya jól emészthető — persze mint minden jó falatra, erre is igaz: fontos a mértékletesség!

Vargánya gomba | Nosalty

Erdei gombáról van szó — nem lehet eléggé hangsúlyozni: csakis frissen szedett gombát vigyünk vargánya, és lehetőség szerint azonnal készítsük el!

Ha erre nincs lehetőség, jól tűri a mélyhűtést is.

vargánya

Tisztítást követően akár egészben, akár szeletekben hónapra bátran fokra fagyaszthatjuk, vargánya felengedés nélkül, a frissel megegyező módon használhatjuk. Vargánya ízvilága, amelyet vargánya legjellemzőbb gombaaromák gyűjteményének is lehet tekinteni, hő hatására, sőt a szárítás során sem vargánya el, ezért is tartják oly nagy becsben világszerte.

Az antikvitás során gyógyító hatásai miatt vargánya fogyasztották — általános tisztító tulajdonságait nagyra tartották, a hagyományos kínai orvoslás pedig ma is keringésjavítóként alkalmazza, de különböző gyomor- és bélrendszeri megbetegedések kezelésére is használják, gyakran szárított, majd összetört vargányából készítenek pirulákat.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Vargánya, az ünnepi fogás Az apróbb vargányát elegendő félbevágva pirítani, tésztaételekhez keverni A nyári és kora őszi időszakban, ha csak vargánya nyílik a friss vargányák fogyasztására, mindenképp érdemes sort keríteni rá. Az erdei gombák vargánya megegyezően ezeket a típusokat is célszerű megtisztítani a szennyeződésektől egy kifejezetten erre a célra használatos gombakefével, majd akár grillen, akár sütőben kevés sóval, borssal, esetleg zöldfűszerekkel grillezhetjük, süthetjük is.

Mindenféle vargánya többek között petrezselyemzölddel, bazsalikommal, kakukkfűvel harmonizál. A fokhagyma pedig mély ízeit erősíti.

Ízletes vargánya

vargánya Kitűnő levesek, pörköltek készülhetnek belőle — a vörösboros vargánya önmagában is fejedelmi fogás, de vörös húsokból, esetleg vadhúsból készülő pörkölteket is különleges zamatokkal gazdagítanak a friss vargányaszeletek. Szakácsok és táplálkozástudományi szakemberek abban rendszerint egyetértenek, hogy erős tűzön, nagyjából perc szükséges a tökéletes állag eléréséhez — ez természetesen a mennyiségtől is függ!

Ha csak kevesebb vargánya kerül a háztartásba, bármely erdei gombával, de termesztett csiperkével is érdemes házasítani, kitűnő aromáival minden hozzávaló ízét gazdagítja. Vargányás szélesmetélt.